BUZDOVAN

Strast prema ciderima i želji da tržištu ponudimo prvi pravi craft cider, rezultirala je nastankom Buzdovana, novog i zanimljivog hrvatskog branda osnovanog 2016. u Lapšini, malom selu na sjeveru Hrvatske.. Buzdovan je prvi i trenutačno jedini hrvatski craft cider. Kroz dugogodišnje iskustvo u enologiji i marketingu stavili smo na tržište vrhunski proizvod u kojem mogu uživati svi zaljubljenici u cidere ili oni koji tek usvajaju okuse vina od jabuke. Prepoznali smo neiskorišteni potencijal međimurske jabuke i odlučili oživjeti zaboravljenu tradiciju proizvodnje jabučnice.

Buzdovan cider
Dvorac Lapšina

PRIČA O BUZDOVANU

Centralni motiv povijesne priče iz 16. st. o vitezu i barunu Nikoli Malakociju je buzdovan. Bačen njegovom rukom iz Gradiščaka pao je u pola sata udaljenu Lapšinu, naselje u kojem danas rastu voćnjaci jabuka posebne kakvoće iz kojih se stvara cider.

Jednog dana vitez Nikola Malakoci izašao je kao pobjednik turnira na dvoru grofa Jurja IV. Zrinskog. Prvu nagradu mu je predala najljepša uzvanica turnira, mlada Izabela Petroci. Da bi lakše zadobio Izabelinu ruku, grof Zrinski darovao je Nikoli dvorac Gradišćak i toliko zemlje uokolo dokle će Nikola baciti svoj buzdovan. Nikola je snažno zamahnuo i buzdovan je pao u Lapšinu…, tako kaže legenda o buzdovanu, jedna od najstarijih o povijesti Međimurja.

PROIZVODNJA

Cider Buzdovan nastaje od 100% domaćih, ručnog branih i posebno selektiranih jabuka. Kontroliranom preradom, fermentacijom i extra njegom omogućavamo da naša svaka boca pruža maksimalnu kvalitetu okusa. Pri izradi Buzdovana ne koristimo nikakve umjetne dodatke jer želimo da naš proizvod bude što bliži izvornom obliku nekadašnje jabučnice.

Buzdovan jabuke